kapsejlads

kapsejlads
není to žádné dánské zaklínadlo, ale název největší dánské studentské akce v Aarhusu a taky dnu, na kterém jde totálně popsat dánská kultura.


Takhle vypadal univerzitní park, kde se celá akce konala, v 6:30 ráno. Ano, přišli jsme tam pozdě. Naštěstí nám už kamarádi od 5 drželi dobrá místa s výhledem. Někteří tam čekali už od 3 v noci.
Na co že se čekalo?
Kapsejlads je soutěž různých univerzitních týmů podle oboru. Každý tým má nejdřív předtančení. Potom vypukne závod. Každý z týmu musí na kajaku přepádlovat na druhou stranu jezera, tam vypít na ex třetinku piva z plechovky, desetkrát se zatočit kolem své osy a pak se dostat na kajaku zase zpátky. Letos vyhráli medici. A sledovalo je asi 30 000 lidí.


Ve výsledku je to skvělá záminka pro pití piva už od rána. Přece jenom je to studentská akce. Skupinky kámošů tam vlastně na den kempovali. Koupili spoustu six packů a někteří si donesli třeba i gauč.


Říká se u nás "pít jako Dán" a přitom my Češi pijeme mnohem víc. Rozdíl je v tom, že Dánové nepijou na chuť. Dávají si alkohol, aby se opili. Když slyší o pití piva v Čechách, že si někdo dá třeba pivo k obědu, tak to nechápou, protože pro ně není normální dát si pivo "jen tak".
Jakmile mají příležitost pít, berou to hodně vážně. Jsou pořádně vybavení a mají asi milion různých picích her. 


K Dánsku taky patří kage neboli koláč. Ráno jsme dostali 2 zadarmo. Věci zadarmo jsou vlastně taky dost dánské (to máme za ty vysoké daně).


Pršelo, padaly kroupy a foukal vítr. Takový letní den v Dánsku.


Než začala soutěž, zpívala se hymna a pozdravil nás "primátor" Aarhusu. K té správné atmosféře už chyběla jenom spousta dánských vlajek.

Nikdy mě asi nepřestane překvapovat dánská mentalita. Jak jsou šílení, nestydí se za to, jací jsou, protože jim už odmalička říkají, že jsou si všichni rovni. Nikdo se nebojí o své věci, protože věří, že by jim nikdo nic neukradl. Všechny ty plechovky od piva jsou vratné a veškerý odpad, který tam zůstal, přišli další den organizátoři a studenti uklidit. 

Zapomněla jsem na naked run! Před hlavní soutěží ještě byl závod naháčů. Museli oběhnout celé jezero a pak ho přeplavat. Videa z běhu pak novináři nahrávali online na zpravodajské weby.

Jo, tohle je Dánsko.










Komentáře