šedo

dánské šedo,
to je vlastně tma celý den. Nemůžete určit čas, protože ráno vypadá stejně jako odpoledne. Kvůli tomu ke správnému hygge patří svíčky nebo krásné lampy, aby se k vám dostalo aspoň nějaké světlo. I když je potom celkem paradox, že většina bytů nebo pokojů na koleji nemá nainstalovaná světla na stropě, a proto si musíte zajet koupit něco do nejbližší Ikey. 
Kamu by mohla vydat, jako další ve své sérii kuchařek, Nejbarevnější Dánsko, protože neexistuje větší kontrast, takže by si tu knížku všichni kupovali. A jako speciální efekt by z ní pršelo (titulní strana nové knihy Kamu, Nejbarevnější Mexiko, mění barvu).

šedo,
to je velké úsilí na to vylézt z postele a něco začít dělat. Jenže co když předtím zapnu telefon, otevřu Instagram a vidím všechny ty životy ostatních? Jak si užívají avokádový toast v Coffee room, jak letí na dovolenou, jak běhají maratony. 
Nepotřebuju jezdit do Teepee and Spa, protože každý rok spím v teepee na táboře, ale sociální sítě mi stejně říkají, že tam jet musím a že bez toho nebudu šťastná.
Nepotřebuju slevový voucher do eshopu, protože bych si tam nic nekoupila, ale internet mi stejně říká, že bez toho nemůžu žít. 

Proč je sledujeme a necháváme se jimi ovlivňovat, i když si to třeba ani nepřipouštíme?
Toužíme po jejich životech?
Začali jsme si závidět i to, co nechceme?
Sociální sítě nám neustále zvyšují úroveň toho, jak bychom měli žít. Přitom bychom to měli dělat jenom my sami.

Nezáleží na tom, jestli máme k snídani avokádový toast nebo ovesnou kaši,
protože to bude pořád snídaně.
Nezáleží na tom, jestli letíme do Dubaje nebo do Londýna,
protože pořád někam poletíme.
Nezáleží na tom, jestli běžíme maraton nebo ležíme v posteli,
protože to pořád zůstane naše volba.
Náš život.

Jenom si musím zapamatovat tohle:
  • čtením knihy Konec prokrastinace nepřestanu prokrastinovat
  • sledováním travel vlogů nebudu cestovat
  • čtením receptů si neuvařím
  • sledováním lidí, kteří žijí svůj život, nebudu prožívat svůj vlastní
šedo, 
to jsou lidi, kteří vám rozsvítí každý den. Ocení úplně vše, co děláte. I to, o čem byste si nikdy nemysleli, že je důležité. Pochválí vás i za to, o co se snažíte. A nejsou to virtuální osoby, kvůli kterým se spíš stresujeme, že neděláme dost...

dnešní, včerejší a asi i zítřejší obloha

Komentáře